středa 25. března 2015

do K i n a!

 Pomalu začínáme objevovat krásu kulturních domů:) Včera jsme (díky Tuutiki) vyrazili na krásný příběh o poslední Selkie. Irský film T. Moora dostal nominaci na Oskara a chladné ornamentální moře s velrybou nám učarovalo stejně jako nečernobílý příběh o lásce rodičovské a sourozenecké(na obojí si vlastně musíte počkat na konec).
Vřele doporučujeme i všem nerybářům! Můžete dokonce na verzi s titulkami! Myslím ale, že i dabing byl tvořen citlivě, rádi si teď pouštíme klip píseň moře tu.


 Díky pohádce Toník po dlouhé době namaloval něco jiného než rybu: tuleně z pohádky.
Ve světozoru jsme si vedle programu vzali ještě pozvánku na filmový festival Malé Oči.

Naší skoro nejoblíbenější pohádku Na půdě aneb kdo má dneska narozeniny? uvede sám režisér Jiří Barta! Moc bych chtěla vidět ještě Chlapectví. A taky navštívit nějakou dílnu Aerofilms. Účastnila jsem se jich ještě jako těhotná v rámci PedFUK, bylo to perfektní...

11 komentářů:

  1. Teda! Už aby byl náš prcek větší a taky jsme mohli do kina!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolik je prckovi?:)no já se jeho tří let nemohla dočkat, i když on je vážně divák, vydrží a baví ho celovečerní už od dvou let(ne že bychom je pouštěli každý den). A do divadla!:)

      Vymazat
  2. Tak ja asi fakt zijem v nespravnom meste. Tulen je uzasny. Zuzi, ty ako vytvarnik nepreferujes pre Tonika ceruzky pred fixkami? Vdaka za odpoved/radu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale preferuju!Ale on nějak nepreferuje moje preferace:)Je pravda, že zatím obecně se soustřeďuje jen na linie a obrysy, plochu zatím pojímá jen štětcem. Snažím se mu pořád nabízet pastelky a voskovky. Jediné, co projde, jsou olejové pastely. Ale jakmile je v dosahu fixa, nemám šanci. To bych je musela vyhodit. No, k tomu jsem se zatím neodhodlala. Ale když ho baví kreslit, tak mám radost tak jako tak:)

      Vymazat
    2. a to s tím městem, přesně to si pořád taky říkám:)tedy kultůra úžasná, ale prahneme po přírodě:(

      Vymazat
    3. Vdaka. Veru, ked kreslia, tak nech kreslia. :-) tusim ich naspat vytiahnem. Som poznacena hodinami arteterapie, kde ultrakonzervativna pedagogicka pomenovala fizky ako nie-vytvarny-material. Ale aka blbost vlastne. Hlavne, nech si kreslia.

      Vymazat
  3. Zuzko, já bych na Píseň moře moc ráda... Myslíš, že by se holkám líbila? Pár nadšených dospělých reakcí už mám, ale nikdo, kdo by byl s dětmi - teda kromě Tebe. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že určitě. Je to takové snové i dobrodružné, plno kouzel a skřítků. Hlavní zlá postava je vlastně žalem ztrápená maminka a bratr začne mít sestru rád. Je to pravda trochu baladické, legrace je tam málo. Ale Toníka to celou dobu bavilo(narozdíl od třech bratrů), i když tam velryby byly jen chvilku. Dejte vědět, jak se líbilo:)(a za námi jsme poslouchali několik zúčastněných ponořených dětí...)

      Vymazat
    2. Naši kluci byli po celou dobu jako bez dechu. Hlavní hrdince bylo právě šest let, a ty bude za pár dnů slavit i náš nejmladší. Vnímal tedy vše velice osobně. Kéž by podobných příběhů bylo víc.

      Vymazat
  4. Zuzi, těším se. <3
    Toníkův tuleň je bezvadný. Víš, že kdysi byl termín Beránek Boží přeložen pro Inuity jako Tuleňátko Boží?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádhera:)my zpívali vánoční s Manitúúúúem. Naskenuju a pošlu:)

      Vymazat

těší mě!