středa 30. září 2015

P o n d ě l í













P.S.:nevíte někdo, jak z kalabasových dýní vyrobit kalabasy?:)

2 komentáře:

  1. Někde jsem na fóru zachytil poměrně podrobný návod na přípravu kalabasy, snad se autor nebude zlobit, když to tady zkopíruju ;) Takže jestli si chceš vyhrát, tady je

    Do kalabasy nasyp pořádnou dávku maté, zalej vařící vodou až po okraj a nechej odstát přes noc. Mezitím si připrav nástroj - mě nejvíc sedla větší kávová lžička. Vysvětlím proč a nač. Je totiž nutné zbavit kalabasu jakýchkoliv zbytků zaschlé dužiny, ideální stav je, aby byla uvnitř hladká, bez jakýchkoliv odlupujících se nebo drolících se kousků. A v tom ti pomůže ta lžička.

    Jakmile vyleješ ten sajrajt, co byl v kalabase přes noc (ne abys to pil :p ) začni lžičkou vyškrabávat vnitřek, Neboj se přitlačit, ale pozor, ať si kalabasu neprodřeš. Lžička by měla mít ne moc špičatý (spíš plochý) a ostřejší konec. Vyškrabávej rovnoměrně, dokud vnitřek nebude až na dřevo. Ale pozor na prodření-kalabasa je nacucaná a tudíž měkčí.

    "Až se ti bude zdát, že jsi vybral, co se dalo, přejdi k fázi finální, tj. konzervace karamelem. Tohle je část, která by měla zajistit, aby kalabasa nepáchla, ale bez předchozího vyčištění od dužiny nemá vůbec smysl. Postup: Připrav si dost karamelu. Tj. vem si hrnec, nasyp klidně půl kila cukru a nechej na středním plameni zkaramelizovat. Nezapomeň míchat, rádo se to připaluje. Karamelu by mělo být tak do půl tykve. Opatrně hustý karamel nalej dovnitř (pozor, kalabasa bude pálit = rukavice dobré). Bude to trochu syčet. Krouživými pohyby zařiď, ať je karamel všude po vnitřku tykve, tykev postav na nějaký talířek nebo podložku (bude pod ní loužička, ale neboj se, to je normal) a dolej vařící vodou až po okraj. Zase nech přes noc, klidně víc. No a pak vylej, vypláchni, a je to! Já jsem Karamelizoval 2x za sebou a moje tykev je zevnitř hladká jak dětská prdelka a i po téměř 2 letech v suchém stavu voní po karamelu (a to nesladím). Jde prostě o to, aby se karamelem nasáklo samotné dřevo=konzervace. Může se dokonce stát, že pokud to přěženeš (ale to není na škodu), tak se ti pak tykev bude "potit" karamelem i z venku."
    »

    Zuzo, to jsem našla, ale vy jste na netu hledali určitě taky, viď? Takže bys spíš uvítala někoho s osobní zkušeností.
    Jo a až se budeš někdy nudit, můžeš trénovat toto:
    https://www.youtube.com/watch?v=xApl26_34_E
    Magda
    (a máš opravdu skvělé úspěchy v zahrádkářské kariéře)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to je žel návod na zaběhnutí již hotové kalabasy...nějak se to suší...

      Vymazat

těší mě!